top of page
  • Foto van schrijverAriën Rasmijn

geefOké, dus jij was er ook bij toen Davy Bisslik en zijn vader Roly bij Zeerovers naar de kant zwommen afgelopen zondag? Of misschien zat je voor de buis te snotteren toen Stephan Thijsen, Romar Arendsz en Deaxo Croes Barcadera bereikten. Of wie weet kreeg je spontaan kippenvel toen Wendy Kock bij Nikky Beach aan land kwam, de eerste vrouw die de oversteek maakte. Ik durf sowieso te wedden dat je de hele dag met ongeloof naar de livestream vanuit zee stond te kijken. Stel je voor. Helemaal vanaf Venezuela hiernaartoe zwemmen. Met een boot die oversteek wagen is al levensgevaarlijk. Dertig jaar geleden kwam het hele eiland samen toen Roly Bisslik dat deed. Afgelopen zondag was het niet anders. Of toch wel?


Roly Bisslik zwom dertig jaar geleden met het doel genoeg geld in te zamelen voor de bouw van een Olympisch zwembad in Savaneta. Dat lukte en tot op de dag van vandaag plukt de gemeenschap daar de vruchten van. De vijf zwemmers die dit jaar de oversteek maakten trainden daar bijna elke ochtend. Toen jij en ik nog in ons nest lagen te stinken om vier uur waren zij al onderweg naar het bad om baantjes te trekken, hun techniek te verbeteren en geest te harden voor deze historische overtocht. Dit heeft jaren geduurd. Offers werden gemaakt waar jij en ik nauwelijks een voorstelling van kunnen maken. Uiteindelijk waren ze klaar voor de uitdaging en hebben zij, naar voorbeeld van hun coach, ervoor gekozen om er een nobel streven aan te koppelen. Het werd het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). Iedereen heeft wel iemand in zijn of haar leven die in aanraking is geweest met kanker. Hier op Aruba is het aantal patiënten opvallend hoog en het KWF is een van de weinige stichtingen op het eiland die geen subsidie ontvangt. Ze rekenen dus op ons. Het doel werd gesteld om twee ton op te halen. Twee ton is wellicht minder dan wat is overgemaakt om J Balvin en Bad Bunny naar het eiland te halen. Met twee ton koop je geen huis meer hier op deze rots. Maar met twee ton had het KWF veel kunnen doen voor kankerpatiënten op Aruba. En toch werd tot nu toe slechts 30.000 florin opgehaald. Het is om je rot te schamen.   


30.000 florin, daar koop je nog net een fatsoenlijke tweedehands auto voor. Ik kan me niet voorstellen dat deze vijf jonge atleten letterlijk hun leven hebben gewaagd voor zo’n schamel bedrag. Ik kan me ook niet voorstellen dat we met z’n allen op Facebook wel hartstikke trots lopen te doen over hun oversteek, maar het doel waarvoor ze het hebben gedaan links laten liggen. Denken jullie soms dat dit een gratis show was? Het heet niet voor niets Crossing for Hope. Die overtocht is gemaakt in de hoop dat jij en ik van onze luie kont opstaan en op zijn minst een tientje in die collectebus gooien. Want er is meer dan genoeg onzin waar we het zonder nadenken wel voor doen. Heb je je kaartje voor de fakkeloptocht al binnen, of heb je al je eerste betaling gedaan om mee te doen in een carnavalsgroep? Dan heb je vast ook een tientje of 25 florin over voor de strijd tegen kanker. Sta je weer ergens in de VIP dit weekend zodat je volgers op Insta lekker zelos op je kunnen zijn? Dan wil ik jou 50 florin in die box zien gooien en dat ook op mijn tijdlijn zien. Goed, een tientje is ook prima. Want vergeet niet, een echte weekendmiljonair is ook een beetje filantroop. Moet je per se naar dat dure nieuwjaarsfeest? Eerst doneren. Geeft een extra lekker gevoel, geloof me maar. Was je erbij afgelopen zondag en heb je ook zo hard mee geschreeuwd toen de boten aankwamen? Dan heb je al helemaal geen excuus.


Heb je een rekening bij CMB, stort dan op rekeningnummer 60078005, bij Banco di Caribe is het nummer 80710901 en wie een rekening bij de Aruba Bank heeft kan overmaken naar 2611450190. Het is nog niet te laat. Laten we alsnog die twee ton waarmaken voor het KWF. Tot de 30e kan het nog. Ga nu storten en dan praten we er niet meer over.

0 opmerkingen
Ad SETAR Complete 60+.gif
bottom of page