top of page
  • Foto van schrijverAriën Rasmijn

ZiekDe brandbrief die specialistenvereniging Asha onlangs naar ziekenhuisdirecteur Ezzard Cilié stuurde schetst een schokkend beeld van de gang van zaken binnen het HOH. Er worden niet genoeg medicijnen gekocht, het lab werkt niet goed, vacatures worden niet of niet tijdig kenbaar gemaakt, veel apparatuur is verouderd en het aantal bedden wordt steeds minder. En dan zijn de nieuwbouw en de verbouwing van het pand ook nog eens een puinhoop. Volgens Asha is het allemaal de schuld van medisch directeur Ezzard Cilié, die als enige is overgebleven in de Raad van Bestuur nadat financieel directeur Theo de Kool wegens nog altijd onbekende redenen plots de laan uit werd gestuurd vorig jaar. Ze moeten Cilié al langer hebben daar bij het HOH.


De verplegersvakbond kan zijn bloed wel drinken en dan was er natuurlijk het debacle rond Jonkhoff die als enige oncoloog op het eiland constant zat te roepen om een extra collega. De minister greep in met een lange vergadering in de balzaal van een hotel. Uiteindelijk bleek ook dat weinig te hebben opgeleverd want Jonkhoff vertrok alsnog en er is vooralsnog geen zicht op een nieuw bestuur. Het enige nieuws is dat Cilié zijn contract gaat uitzitten tot eind van het jaar. Verlengen was toch al niet het plan. Het is geen makkelijk jaar voor Dangui. Daar sta je dan als minister te roepen. Het bestuur van Lotto eruit wippen lukte ook al niet. Tja. Zo zijn er wel meer ministers nu die maar weinig klaarspelen. Hoe zat het ook alweer met de Robocop-tomatenkwekers van Chris Romero? Maar goed, ik raak off-topic.

Na het vertrek van oncoloog Roel Jonkhoff lijken de rest van de specialisten eindelijk wakker te zijn geworden met een nieuw paar ballen. Zowaar een medisch wonder. Feit is dat het al heel lang knudde is in het HOH. Ze hadden dit allang kunnen aankaarten. Jonkhoff moest blijkbaar eerst als een soort van martelaar dienen zodat de rest hun big boy pants aan kon doen. Wat in de brief staat is schokkend, maar zal niemand verbazen. Iedereen weet al sinds jaar en dag dat je niet ernstig ziek wilt worden op dit eiland en in het HOH belanden. Wie geld heeft gaat naar Colombia, ver weg hier vandaan. Wie minder te missen heeft moet het doen met ranzige diesellucht, operaties die niet door kunnen gaan en de kans op een verkeerd recept. Asha praat over ‘calamiteiten’ die voorkomen in het ziekenhuis. Onnodig gevaarlijke situaties zijn er gecreëerd. Het gebrek aan beleid heeft desastreuze gevolgen. Wie daar binnengaat, loopt de kans niet naar buiten te komen.


Hoe heeft het zover kunnen komen? Eén man de schuld geven is wat mij betreft te makkelijk. Ik durf te zeggen dat veel verschillende mensen hier de hand in hebben gehad, van politici tot architecten tot de specialisten zelf die nu moord en brand schreeuwen. Het funeste verdienmodel waarin zij worden betaald op basis van het volume aan patiënten dat ze hebben vochten ze niet aan. Je zal maar dief zijn van je eigen portemonnee. Maar nieuwe collega’s konden op die manier maar moeilijk vestigen en dus hebben we stelselmatig maar weinig van een soort specialist, waardoor de wachtrijen lekker lang blijven.


Cilié kan bij wijze van spreken morgen met pek veren uit het ziekenhuis worden gegooid, maar daarmee los je het probleem niet op.

0 opmerkingen
Ad SETAR Complete 60+.gif
bottom of page