top of page

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/2
  • Ariën Rasmijn

Balashi Blues


Allereerst zou ik iedereen willen bedanken voor de reacties op mijn vorige column en mijn vertrek uit Amigoe en Aruba. Ik ben er nog steeds erg door ontroerd, maar ik wil ook nogmaals duidelijk maken dat ik voorlopig gewoon lekker doorga, in ieder geval totdat mijn lokale voelsprieten het niet meer doen.

Tot zover deze huishoudelijke mededeling. We gaan naar Balashi!

Want het rommelt in mijn oude buurt en voor de verandering is het niet een boiler.

Met de start van het tweede termijn van deze regering moeten blijkbaar weer zoals vanouds koppen gaan. Directeur Luis Oduber en financieel directeur Randolph Ruiz mogen vertrekken. De reden is vooralsnog volstrekt onduidelijk, maar dat demissionair premier Wever-Croes nergens van zou weten - een dooddoener die ze inmiddels net iets te vaak heeft gehanteerd - gelooft helemaal, maar dan ook écht helemaal niemand. Na bijna vier jaar weten we inmiddels wel dat niemand de teugels zo meedogenloos strak houdt en dingen meerdere stappen tot in de puntjes vooruit plant zoals Tanchi Eve. Het is een door meerdere politici beproefd recept: Ietwat onbeholpen voor de cameras overkomen maar een killer achter schermen zijn. Reagan deed het, Rutte doet het en zo ook onze minpres. daar is overigens niks mis mee als je mijn mening vraagt. Ik kan me dus voorstellen dat Luis Oduber en Randolph Ruiz al iets langer op de wip zaten toen Utilities-baas Richard Eman aankondigde dat er issues waren en dat ze waarschijnlijk de laan uit zouden gestuurd. Volgens Eman hadden de directeur en de financieel directeur zelf om ontslaggesprekken en zijn op hun verzoek NDA’s ondertekend. Gouden handdrukken werden vervolgens geschud. Normaal gesproken is de prijs van een golden handshake een walk of shame, dus dat iedereen te weten komt met hoeveel van hun belastingcenten je wegloopt, maar het moge duidelijk zijn dat alles op alles wordt gezet om die torenhoge bedragen niet te publiceren. Media roepen dat ze het al weten en dreigen met publicatie, maar diezelfde media zijn te goed bevriend met de advocaten van Oduber en Ruiz om hen zomaar te kakken te zetten. We zullen het dus via die weg niet te weten komen. Dat wordt dus een LOB-je en hopelijk weten we het ergens over 73 jaar.

Net als de bedragen zijn de toedrachten voor het buleren van de koppen van Oduber en Ruiz een mysterie. Maar er zijn genoeg aanknopingspunten voor speculatie. WEB onder Luis Oduber was al niet zo happig als het ging om de plannen om de stroomopwekking op vloeibaar gas van Eagle LNG te laten draaien. Dat verzet kwam vooral uit de hoek van de ingenieurs van WEB, maar zoals ik me heb laten vertellen ook vanuit de directie. Dat kan niet echt hebben geholpen, evenals dat Luis Oduber niet ingreep toen werknemers opeens hun volle salaris begonnen te eisen. En toen kwam de black-out en het slappe antwoord vanuit WEB over de toedracht kwam uit zijn mond en zo kwam er bloed in het water. Blijkbaar wil MEP - verrassing! - iemand daar hebben die uitgesproken en loyaal is. Bovendien zou het ook zomaar eens kunnen dat Evelyn Wever-Croes met het ontslag van de broer van Otmar Oduber een signaal wil afgeven aan de Flamingo-verdachte. Nu de verkiezingen voorbij zijn heeft ze toch niks meer aan hem. De kandidaten die hij notabene had gesteund - waaronder haar grootste concurrent binnen de partij - gingen bovendien hard achteruit in stemmen. Tijd om te lozen dus, maar dit gaat echter niet zonder slag of stoot zo te zien, want vanuit Otmar Oduber's kamp zijn er openlijke bezwaren en zelfs Rocco Tjon - de andere kandidaat di Oduber nauwelijks achter de schermen verhuld steunde tijdens de campagne - heeft inmiddels vragen gesteld, gesteund overigens door de fractie van Raiz. Maar Tanchi is een harde tante. Ik blijf het stoer vinden hoe zij al die mannetjes heel koelbloedig op hun plek weet te zetten elke keer en ik vind het ergens ook wel jammer dat ze door onze macho-cultuur min of meer gedwongen wordt om een softe imago aan te houden en steeds moet roepen dat ze nergens van weet om niet voor kenau te worden uitgemaakt. Maar misschien moet ze dat ook doen vanwege de dubieuze aanstellingen die constant worden gemaakt. Want van alle mensen die als interim-directeur van WEB worden aangesteld moest het net haar zwager worden? Dat kan je toch niet menen? En minstens zo dubieus is hoe familieleden op Facebook de deal met Eagle LNG zo agressief verdedigen. Mensen die met hun momenteel niet zo actieve constructiebedrijf bijvoorbeeld best lekker zouden kunnen verdienen met een exclusief contract op het raffinaderij-terrein. Ja, dan zou ik ook de schouders ophalen en met uitgestreken gezicht zeggen dat ik nergens van wist.


Trouwens, waar is Raiz in dit hele verhaal? Wordt Ursell Arends nu al gedwongen om zijn idealen over integriteit en transparantie te verkwanselen? Of is hij misschien juist degene die aandringt op het wegsnijden van alle banden met The Flamingo Kid door zijn broer de laan uit te sturen? Is dit misschien een van de redenen waarom de formatie nog steeds niet rond is en er twee weken extra bij zijn geplakt? Ik kan urenlang blijven fantaseren hier. Dat kan ook, zolang niemand naar voren komt om - zoals het hoort - duidelijkheid te geven over waarom mensen worden ontslagen en hoeveel van ons belastinggeld in hun oprotpremies verdwijnt.

0 opmerkingen
Ad SETAR Complete 60+.gif
bottom of page