top of page
  • Foto van schrijverAriën Rasmijn

BoreaalDe Provinciale Statenverkiezingen van gisteren kenden gisteren het Forum voor Democratie van Thierry Baudet als grote winnaar. Twintig jaar geleden zou deze partij en haar aanhang als extreem-rechts zijn weggezet en in de marge zijn weggekwijnd. Baudet zou als ietwat tragisch zonderlinge naar lavendel stinkende dandy uit het zicht verdwijnen na verloop van tijd niet meer zijn geweest dan een curieuze voetnoot in de geschiedenis van de Nederlandse politiek. Maar we leven in een tijd waarin informatie chaos is geworden en niets, maar net zo goed ook alles wordt geloofd. Het is een tijd, net als tachtig jaar geleden, waarin de meest lage instincten zoals racisme en xenofobie weer worden gevierd. Onder is boven en andersom en sinds enkele dagen is het FvD de grootste politieke partij van Nederland. Ze noemen het de lavendelrevolutie. 


Baudet’s overwinningstoespraak gisteravond was ijzingwekkend. Minutenlang spuide hij de ene na de andere fascistische kreet. Universiteiten, de media en zelfs de kunst en hedendaagse architectuur moeten volgens Thierry op de schop. Hij was naar het front geroepen. De ‘Boreale Wereld’ (een oude nazi-term die verwijst naar de superioriteit van het Arische ras…) moest worden gered. En nog meer van dit moois. Maar nog ijzingwekkender is het idee dat zoveel mensen in Nederland in deze quasi-intellectueel willen geloven. Zo sterk is zijn appeal en dat van zijn kompaan Theo Hiddema (iemand op Twitter noemde hem toepasselijk genoeg ‘NSB-opa’. Leuk feitje: hij was de advocaat van Florrie Rost van Tonningen, beter bekend als de Zwarte Weduwe) dat ze niet eens een programma voor de provincies of in een aantal gevallen zelfs kandidaten nodig hadden om de grootste partij te worden. De aanslag in Utrecht zal wel voor extra stemmen hebben gezorgd, maar om zo’n resultaat te krijgen (in Utrecht zelf bleef Groen Links, de tweede grote winnaar van de verkiezingen, de grootste) moet er al veel langer iets niet lekker zitten bij een deel van wit Nederland. Niet dat daar enige met overduidelijke cijfers en logica te onderbouwen reden voor hoeft te zijn, maar angst kent nou eenmaal geen ratio en is aanstekelijk als de pest. Het gaat economisch voor de wind in Nederland, maar toch voelen ze zich gepakt. Er komen minder migranten maar toch is het ‘een probleem’. De media liegen. Politici liegen. Wetenschappers zijn niet te vertrouwen en mensen die willen ‘deugen’ al helemaal niet. Een tegengeluid over zaken als Zwarte Piet en het koloniale verleden is ‘een aanval op onze tradities’. En natuurlijk de populaire stelling: we worden door moslims vervangen. Politici als Baudet en Hiddema en voor hen Pim Fortuyn geven domme ideeën een cachet waar een bepaalde groep burgers zich na jaren in de marge mee durft te tonen en een bredere groep achtergestelden zich aan kan optrekken. Opeens hebben zij en niet de ‘linkse media’ en de instituties de waarheid in pacht. Zij noemen zich realist, al is de realiteit ver van hun bed.  


Nederland was onder Mark Rutte en met Wilders en later Baudet in de Kamer al aan het verharden, ook naar de andere Koninkrijkspartners toe. Dat gaat alleen maar erger worden. Nu hebben de moslims het weer te verduren, nadat de asielzoekers een tijdlang de pispaal waren. Op een gegeven moment komen wij aan de beurt. Omdat altijd een volgende minderheid aan de beurt moet komen. Dat is de logica schijnbaar. Let maar op. Het einde van wat wij het Koninkrijk noemen lijkt nu meer dan ooit in zicht. Het enige lichtpuntje is de grote kans dat het FvD, net als de LPF jaren terug, tekort gaat schieten in personeel en al gauw door de mand zal vallen en uiteindelijk zal imploderen. Maar daarmee is de kern van het probleem, het onbehagen, niet opgelost. Want ergens op een zolderkamertje zit nu een andere kneus met een exemplaar van Mein Kampf in zijn zweterige knuistjes te dromen van zijn eigen door duiven ondergescheten klassieke standbeeld op een plein.

0 opmerkingen
Ad SETAR Complete 60+.gif
bottom of page