top of page
  • Foto van schrijverAriën Rasmijn

Cauchi Baulo moet dood



De regering heeft aangekondigd dat er een poging wordt gedaan om de volgende verkiezingen elektronisch te laten verlopen. Dit, zo blijkt, op advies van de Electorale Raad. Minder aandacht, maar net zo interessant waren de aanbevelingen om het kiezersregister te automatiseren en geen namen en adressen meer om te laten roepen in het stemlokaal en om de indiening van de kieslijsten voortaan anders te laten doen. Geen kleurrijke optochten meer, maar een simpele e-mail naar de Electorale Raad, en basta. Zelf ben ik voorstander van sobere verkiezingen, al was het maar omdat het kiezers dwingt zich te verdiepen in feiten en programma’s en politici dwingt om te laten zien dat ze wel degelijk iets te melden hebben. Maar nog belangrijker dan dat, het neemt een niet te onderschatten sociale macht uit handen van de partijorganisaties. Die creepy ‘tellers’ van de partijen in elk stemlokaal hebben dan geen namen meer om op te schrijven en bij te houden wie nou wel of niet loyaal aan de partij is gebleven. En in deze tijden van sociale mediagevoeligheid zou versobering ook weleens kunnen leiden tot minder hysterisch beleid en perceptiemanagement bij de regering die er uiteindelijk komt. Verkiezingen en politiek zijn serieuze zaken en horen serieus te worden behandeld, zonder fanfare, kandidaten op jetski’s, de niet eens zo subtiele intimidatie van ‘wij zijn de grootste en wij zien heus wel op wie jij gaat stemmen, dus pas op.’ Met meer privacy en versobering krijgt Cauchi Baulo eindelijk de stille dood die hij verdient. Dat ‘het politieke feest’ zorgt voor een hogere opkomst is lulkoek. De kleinschaligheid, de bijna verstikkende onvermijdelijkheid van de politiek zelf zorgt voor betrokkenheid. Juist een beetje meer kilte en afstand zou beter zijn voor ons allemaal, en voor de waardigheid van ons politieke systeem.  


Zoals bij elke behoudende kleine gemeenschap valt te verwachten werd de aankondiging met argwaan ontvangen. Worden de resultaten zo juist niet makkelijk manipuleerbaar? Is het handmatig tellen niet betrouwbaar genoeg? Kunnen stemmachines niet worden gehackt? Het antwoord is ja. Alles kan gehackt worden. Om dat te weten hoef je niet eens deskundig te zijn. Het is aan de instituties en dit geval de Electorale Raad om met een systeem te komen dat minstens zo betrouwbaar is als handmatig tellen, wat op zichzelf ook een kwetsbaar proces is, al is het maar omwille van menselijk falen.


Als je het mij vraagt vindt de fraude lang voor verkiezingsdag plaats, met alle nepnieuws, intimidatie op straat. En met handmatig tellen is op zich niets mis. Het is kennis vooraf dat mensen weten dat je bent gaan stemmen en de vaak ongesproken druk die dat met zich meebrengt, vooral als ze bij jou thuis zijn geweest en daarna wanneer je weet dat je ergens in een bestand staat opgeslagen. Het zijn precies die praktijken die onze persoonlijke bewegingsvrijheid en onze vrijheid om naar geweten te kiezen al generaties lang belemmeren en ook met name de twee grote partijen mede in het zadel hebben gehouden. Daar definitief mee breken zou een enorme stap vooruit zijn.

0 opmerkingen
Ad SETAR Complete 60+.gif
bottom of page