top of page
  • Ariën Rasmijn

Don't dream, it's over


Paniek in de tent. Eén van de gegadigden voor een vergunning voor de teelt van medicinale cannabis kondigt wat aan en iedereen zoekt de media op. Eén krant leest het persbericht verkeerd en voor je het weet gaat iedereen ervan uit dat al 100 hectare is weggegeven aan deze gegadigde. Niets is minder waar, want wie Twitter leest kan from the horse’s mouth zelf lezen dat vooralsnog alleen de documentatie klaarligt om ingediend te worden. De eigenaar van Affinor Growers en Vertical Designs Aruba heeft zichzelf alleen maar in stelling gebracht voor een broekzak-vestzak deal met zichzelf zodat hij te zijner tijd zelf hier achter de knoppen zit. Daarnaast heeft hij met diezelfde deal de verwachtingen van zijn aandeelhouders opgeklopt. Meer is het niet. Maar dit heeft andere bedrijven die net zo hard azen op een vergunning wel gelegenheid gegeven om herrie te schoppen. En toen werd echt duidelijk dat het maar niet wil opschieten met de behandeling van de aanvragen, zoveel is duidelijk. Voor niemand.


En dus moest de regering deze week eindelijk openlijk toegeven wat kenners al een tijdje wisten: dat hele medicinale cannabis-verhaal zit muurvast. Allereerst door eigen toedoen. De cannabiswet is namelijk nog altijd niet behandeld door de Staten. Blijkbaar wil MEP het aannemen van de cannabiswet over de verkiezingen heen tillen. Op die manier worden de oudere en meer behoudende stemmers niet onnodig voor het hoofd gestoten zo kort voor de verkiezingen. Belangrijker is het gegeven dat de banken vooralsnog hun vingers niet willen branden aan deze bedrijven. Zij zijn namelijk verbonden aan banken in de VS en Canada, die in hun landen nog altijd niet happig zijn om bedrijven die hennep verbouwen of CBD produceren van diensten te voorzien. Maar dat probleem bestond al heel lang voordat cheiba überhaupt onderwerp van gesprek was geworden vier jaar terug, maar kennelijk heeft niemand – ook de meest uitgesproken en kundige cannabisvoorvechters – op dit toch wel super vanzelfsprekende obstakel geanticipeerd. Dat getuigt van zij het domheid, onkunde of naiveté, of alle drie. Kies maar.


Hoe dan ook, het lijkt erop dat in ieder geval deze regering geen haast heeft met het legaliseren van medicinale cannabis. CBD-olie mag geïmporteerd worden door de aan de familie verbonden supplementenboer en een rijke familie en zo wordt aan de lokale vraag voorzien. Het is een schrale troost, maar het is troost genoeg voor mensen zoals mijn moeder die er beter van kunnen slapen en geen belachelijke prijzen hoeven te betalen voor bou palo gemaakte olie. Maak je overigens geen illusies over na 25 juni, want aangezien het toerisme weer aantrekt zal een volgend kabinet de teelt van hennep of medicinale wiet echt geen prioriteit meer geven. En indien het een door AVP geleide coalitie wordt, dan kan je er zelfs op rekenen dat het helemaal wordt afgeschoten. Er is inderdaad maar één partij die ervoor zou vechten, maar dat zij de politieke vaardigheden ontberen om het ook écht te kunnen is na deze kabinetsperiode wel duidelijk geworden.


En dus lijkt de groene droom af te stevenen op een stille dood. Jammer? Ik weet het niet. We waren er al zo laat ingesprongen dat verbouwen op de belachelijke schaal van 100 hectare zoals Vertical Designs zich had voorgenomen waarschijnlijk de enige manier zou zijn geweest om echt rendement te behalen en een nieuwe economische pilaar te bouwen. Anyway, het was weer een mooie fata morgana die we onszelf hebben voorgehouden voor een paar jaar. De zoveelste hype. Wij Arubanen zijn al generaties lang dol op hypes. Deze was, al was het maar voor even, in ieder geval geloofwaardiger dan die dure conferenties, het geslijm met Richard Branson en die maffe beloftes van 100 procent duurzame stroom vanaf 2020. En wie kan nou de hydro cable vergeten, of de racetrack. Wij Arubanen dromen er graag op los, maar echte stappen nemen en breken met massatoerisme of het idee van alweer de heropening van de raffinaderij doen we niet. Dromen is fijner, makkelijker, het houdt je even op afstand van de grauwe realiteit van leven in een klein en kwetsbaar derdewereldland. En als je het echt goed kunt vertalen naar loze beloften, dan win je er stemmen mee. Of het nou olie is of loskomen van het Coho, of cannabis.

0 opmerkingen
Ad SETAR Complete 60+.gif
bottom of page