top of page
  • Foto van schrijverAriën Rasmijn

Gaan met die banaanDe bewoners van San Fuego hebben gisteren eindelijk een gesprek gehad met de minister van Justitie over de overlast door off-road voertuigen. De bewoners hebben zelf actie ondernomen omdat ze het zat zijn dat ze zoveel geluids- en stofoverlast hebben. Daarnaast voelen ze zich niet veilig door het roekeloze gedrag van deze off-road hooligans. Niet alleen de bewoners van San Fuego hebben daar last van, de laatste tijd zie je ook meer in het nieuws dat er verkeersongelukken zijn. Zelfs de shoco en de stern zijn slachtoffers van deze off-road activiteiten.


Toen ik tiener was ben ik ook wel eens off-road gegaan. Ik herinner me nog hoe lastig ik het vond om over de rotsachtige gebieden in de buurt van Conchi te manoeuvreren. Toen was het heel normaal om door de duinen te rijden. Vaag herinner ik me er een stiekem gevoel bij, alsof het niet echt mocht. Toen wist ik niet wat voor impact deze activiteiten hadden. Inmiddels weet ik beter. Er wordt gezegd dat touroperators toeristen ontmoedigen om door de duinen te rijden. Volgens mij gaat dat in de praktijk toch anders. Tijdens een bezoek van vrienden uit het buitenland werd ik laatst uitgenodigd om mee te gaan met zo’n ‘safari tour’. Een van de gidsen wilde de toeristen het ware avontuur laten beleven door een zandweg op te gaan die met een ketting was afgesloten. Toen ik verbaasd opkeek en vragen stelde, kreeg ik een knipoog van de gids met daarbij het antwoord: ‘niemand die dat ziet, toch’. Hem erop wijzend dat dit gedrag onacceptabel is, bleek het een hopeloze zaak. Want wat maakt nou een beetje stof en zand uit als de toeristen het naar hun zin hebben?


Het gaat hier niet alleen om de toeristen, maar om jou en mij. Wij wonen hier en zien in de loop van de jaren hoe de natuurgebieden steeds meer schade oplopen, dieren die beschermde soorten worden en dreigen uit te sterven. Aruba kampt echter met een tekort aan data. Volgens een van de medewerkers van het ministerie van Milieu kan je zonder data niet aantonen wat voor gevolgen menselijke activiteiten hebben voor het milieu. Dus is het lastig om beleid hierop aan te passen. Studenten aan de universiteit hebben dit jaar onderzoek gedaan naar de impact van de UTV’s en ATV’s op het milieu. Misschien dat met deze data meer druk komt op het aanpassen van het beleid met betrekking tot UTV’s en ATV’s. Parke Arikok had twee jaar geleden al in zijn jaarplan staan dat ze van plan waren rond de tafel te gaan met alle touroperators om het probleem aan te kaarten en samen tot een oplossing te komen. Maar dat zou niet alleen binnen het park maar ook buiten het park moeten gelden. Voor de bewoners van San Fuego lijkt er al schot in de zaak te zitten. Toezeggingen zijn gedaan door de regering, zelfs Palm tours wil een andere route gaan rijden. Maar verplaats je dan niet het probleem naar elders dan?


Gisteren was het ook nog Wereld Milieudag. Deze dag is door de VN uitgeroepen, zodat de overheid en de bevolking stilstaan bij het belang van het milieu. Ik heb ergens gelezen dat het doel van deze dag onder meer is om acties te stimuleren die bijdragen aan de bescherming van het milieu. De regering heeft in het kader van deze dag de pers, de Directie Natuur en Milieu en ook andere instanties uitgenodigd voor de onthulling van nieuwe banken bij het Linear Park. Deze banken zijn door Brenchie’s Lab gemaakt van gerecycled plastic, zo’n 800 flessen. Op zich is dit een goed teken dat we aandacht geven aan het milieu. De banken zien er echter niet heel comfortabel uit, het lijkt eerder een vergrote grijze accordeon. Na foto’s te hebben gezien van de banken kreeg ik een gifje via WhatsApp van een dansende banaan die een accordeon bespeelt, je snapt wel dat ik nu alleen maar die dansende banaan voor me zie als ik naar die banken kijk. Als we toch acties willen stimuleren die bijdragen aan de bescherming van het milieu, zie ik liever een ‘war room’ bijeenkomst, waarbij alle betrokken instanties in een kamer ‘opgesloten worden’ en alleen naar buiten mogen komen als ze samen met de regering tot een oplossing zijn gekomen in de vorm van een nieuw beleid voor off-road toerisme. Ik zeg gaan met die banaan.

0 opmerkingen
Ad SETAR Complete 60+.gif
bottom of page