top of page
  • Ariën Rasmijn

Koekwausen


Wappies. Je vindt ze overal. Van die mensen die in het afgelopen anderhalf jaar zo diep in de samenzweringstheorieën zijn gedoken dat ze inmiddels letterlijk liever paardenontwormer zouden slikken dan een vaccin nemen tegen Covid. Laat me even heel duidelijk zijn hier voordat ik verder ga. Er is een duidelijk verschil tussen mensen die misschien uit voorzichtigheid en jawel, zelfs scepsis, geen prik willen nemen en mensen die letterlijk geloven dat Bill Gates en wat andere mensen die elk jaar in Davos samenkomen de helft van de wereldbevolking willen uitroeien en een chip in het vaccin hebben gestopt waarmee we allemaal kunnen worden getraceerd of misschien zelfs via afstandbediening kunnen worden gecontroleerd. Met de eersten valt nog te praten en ergens hebben zij misschien ook wel een punt. Diezelfde voorzichtigheid die zij hebben ten opzichte van het vaccin heb ik zelf ten opzichte van het opengooien van publieke evenementen zoals festivals of de Formule 1 race afgelopen weekend in Zandvoort.


De cijfers gaan inderdaad omlaag (raad eens waarom…) en ‘we moeten door’, maar ik spring nu nog even niet in dat diepe deel van dat bad. Niet iedereen gaat even hard mee en dat dit op zich oké is moet voor beide richtingen gelden. Net als dat anderen zullen hopen dat ik ook meega in de push naar volle heropening, hoop ik dat de eerste groep zo lang mogelijk wordt gespaard van Delta. En voor hen die om wat voor reden ook blind vertrouwen op hun eigen immuunsysteem hoop ik extra hard dat ze gelijk (of is het toch eerder geluk?) hebben. Natuurlijk is het hebben van een gezonde levensstijl superbelangrijk, helemaal als het al heel wat jaren consistent zo is. Was je al heel je leven goed bezig met bewegen met goed eten dan is dat te gek voor je. Maar de waarheid is dat jij dat vaccin net zo hard nodig hebt als de rest van ons, die op de lange termijn zeker baat hebben aan bewegen en gezonde voeding, maar nu acuut beschermd dienen te worden. Keer op keer is namelijk bewezen, vooral nu met Delta, dat ook kerngezonde mensen hard getroffen kunnen worden en zelfs kunnen sterven. Minder buikvet, een goede bloedsuikerspiegel en normale bloeddruk zijn meegenomen, maar Covid blijft een rondje Russische roulette, hoe je het ook bekijkt.


Precies een jaar na mijn eigen infectie kan ik nog steeds net zo hard beamen dat ik heel veel geluk heb gehad. Ik denk er niet graag aan terug, maar mijn dans met Rona had net zo goed fataal kunnen aflopen. Lichtere, gezondere mannen dan ik waren minder fortuinlijk. Daarom is vaccinatie ook voor wie fit en voorzichtig is aan te raden. Dat gesprek is en blijft de moeite waard om te houden en met deze mensen is het ook te doen en hun meningen dienen inderdaad gerespecteerd, maar ook uitgedaagd te worden. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar net zoals jij misschien hoopt dat mensen zoals ik onze vrees loslaten, hoop ik dat jij het eind van deze pandemie (en dat eind gaat zeker komen, daarvan ben ik wel overtuigd. Mijn vraag is eerder wanneer en vooral, wanneer weten we echt dat we daadwerkelijk los kunnen?) ongedeerd bereikt en vooralsnog is de wetenschappelijke consensus wereldwijd dat het nemen van dat vaccin nu de beste optie is. Blijf kritisch, blijf nieuwsgierig, maar blijf ook eerlijk tegenover jezelf. Hopelijk kom je tot dezelfde conclusie en neem je de stap. Want letterlijk teveel van jullie komen nu onnodig in het ziekenhuis terecht.


Toen ik eind maart mijn eerste prik nam was ik ook doodsbang voor bijwerkingen, ondanks dat ik op het fanatieke af voor het vaccin was en nog steeds ben. Ik had twee dagen lang koorts de eerste keer. De tweede keer was het maar een dag. Beide keren had ik heftige pijn in mijn gewrichten. Maar als ik terugdenk naar toen ik echt Covid had twee weken lang, was het een kleine moeite. Laat die booster maar komen. Dat is mijn verhaal en ik weet dat ik die kan verdedigen en zelfs weer onder de loep kan nemen in discussies met mensen die niet zomaar een prik willen nemen maar wel met eerlijke, goed onderbouwde argumenten komen in plaats van wilde onzin.


Maar wat niet helpt is wanneer je deze groep op een hoop gooit met wappies. Daar is eerlijk gezegd geen hoop meer voor. Geen enkel zinnig argument (“Hey, dat is paardenontwormer! Ben je zeker dat je dat wil nemen in plaats van een prik?!”) kan deze totaalidiote zombies meer bereiken. In de VS en in Europa hebben ze een voet aan de grond gekregen in de politiek, met bizarre rare taferelen tot gevolg. Politici in Florida bijvoorbeeld die scholieren letterlijk in gevaar brengen door schoolbesturen die mondkapjesgebruik verplichten te bestraffen. Of demonstranten in Nederland die zover gaan als zichzelf gelijk te stellen met slachtoffers van de Holocaust. Jodensterren op en alles. Op Aruba is het een rare mix van koekwausen die al al langer op Vraag en Aanbod liepen te verkondigen dat de aarde plat is en lui als Ricardo Croes, die zijn politieke geloofwaardigheid en die van de partij die hij jammer genoeg in zijn schoot kreeg geworpen jaren terug compleet naar de galemiezen heeft geholpen door campagne te voeren tegen het vaccin. Een man of 100 liep onlangs te protesteren in Wilhelminapark. Ik zou zeggen, laat die koekwausen hun gang maar lekker gaan en negeer ze verder. Scheer ze niet over dezelfde kam als weldenkende mensen en maak duidelijk onderscheid. Anderhalf jaar later kan ik in ieder geval weinig sympathie meer voor ze opbrengen, wie weet lost het virus dat probleem vanzelf wel op en zo niet de Ivermectine. De rest van ons moeten en zullen doorgaan.

0 opmerkingen
Ad SETAR Complete 60+.gif
bottom of page