top of page
  • Ariën Rasmijn

Mythen en sagen uit de Arubaanse straatfolklore


Het lijkt wel een scène uit een slechte thriller. In het geval dat hij gearresteerd zou worden, nam Benny Sevinger alvast een videoboodschap op. In die boodschap zou je verwachten dat een spannende nieuwe revelatie uit de doeken zou worden gedaan, maar die bleef uit. De aantijging dat Evelyn Wever-Croes en het advocatenkantoor van haar vader betrokken zouden zijn geweest bij de illegale verkoop van het terrein van het oude Morgan’s Island werd al enige tijd gepusht in het middagprogramma van Patrick en Speed. Sterker nog, ik heb zelf zo’n tien jaar geleden iets in die lijn gehoord via via. Het was zo’n typisch niet hard te maken mythisch verhaal zoals er zoveel zijn. Denk bijvoorbeeld aan belastingkwijtscheldingen van bedrijven die gelieerd waren aan ministers, reizen naar Panama voor seks met een scharrel op kosten van de belastingbetaler, Chavistas die strooiden met gouden Rolexen en trips naar stripclubs in Houston, wilde tijden bij hoerenbars in Punto Fijo en Santa Marta en abjecte misdragingen in Foxy Lady. Cokegebruik bij Cocolishi, coördinatoren die Latina’s tot seks dwongen op hun kantoor in het Bestuurskantoor in ruil voor een permiso en orgieën – al dan niet met minderjarige jongens – op boten, in hotels, of gewoon thuis. Mythen en sagen uit de Arubaanse straatfolklore, sappig om te horen op feestjes maar als reporter kan je er maar weinig mee. Hoogstens zou het een poging kunnen zijn om alsnog een pensioentje voor later zeker te stellen met een roman of pitch voor een Netflix-serie misschien. Wel grappig – en tekenend – om te zien hoe Benny Sevinger in zijn meest donkere en eenzame moment voor zijn laptopcamera in zijn bunker daags voor zijn arrestatie, een dergelijk verhaal naar voren brengt als verweer en afleiding tegen zijn eigen tragedie.


Maar terug naar Benny. Zijn verhaal schrijft zichzelf zowat. Ik was verrast toen ik zijn campagneploeg op het terras van The Coffee House tegenkwam. Ze zaten daar nog gewoon nadat hun chef was opgepakt en zij waren kennelijk net zo verrast om mij daar opeens te zien. En dat ik ook nog eens de gotspe had om te vragen of ze voor de krant zouden kunnen vertellen wat er precies was gebeurd. De een leek wel door de grond te willen zakken, de ander keek weg en weer een ander keek mij gericht aan met een blik van je kunt toch echt niet verwachten dat een van ons iets gaat zeggen over wat hier zonet is gebeurd? Uiteindelijk werd mij op harde toon verteld dat ik maar aan de manager van de zaak moest vragen wat er was gebeurd. Maar niemand in The Coffee House wilde wat kwijt. De bediening, de gasten die van binnen volop zicht hadden op hoe de Landsrecherche Benny Sevinger van zijn koffie en gezelschap weghaalde, iedereen hield de kaken stijf op elkaar. Zelf ben ik iemand die in dit soort gevallen probeert om een reactie uit te lokken door de situatie met een woord of blik nog ongemakkelijker te maken, maar ook dat werkte niet. Maar wellicht dat ook dit verhaal mijn oren via via en na vele versies alsnog weet te bereiken.


Ondertussen blijft het smullen van alle drama. AVP en MEP blijven via hun media elkaar met bakken stront bestoken, zoals het een echte familie betaamt. Zelfs de echtgenoten van politici worden niet gespaard. Tropicana Bar, Volkswagens, hit and runs, het houdt maar niet op. Het gaat precies zoals bij kerst wanneer alle broers en zussen, ooms, tantes en neven en nichten bij elkaar komen en er net iets teveel wordt gedronken en mensen besluiten om oud zeer te vereffenen. De creepy oom, die nooit terugbetaalde lening, die ene keer dat een foute grap werd gemaakt over de tweede vrouw van papa. Vechtpartijen waar de politie niet voor wordt gebeld, want we blijven toch familie van elkaar. Groen, geel, oranje en alles wat erna kwam uit één en hetzelfde naar politieke inteelt stinkende nest. Ooit, wanneer de politieke dynastieën en hun onderlinge familiehaat dankzij Vader Tijd en Moeder Natuur niet meer aan de orde zijn en wij door artificial intelligence worden bestuurd zal het anders zijn. Maar vooralsnog gooi ik nog maar een pak popcorn in de microwave.

0 opmerkingen
Ad SETAR Complete 60+.gif
bottom of page