Ariën Rasmijn
Reflexions

Waar een paar dagen vrij al niet goed voor zijn. Dat hele gedoe rond de belastinghervorming schoot aan mij voorbij. Ik zag een post van de regering waarin stond dat iedereen er honderden florin op vooruitgaat met het versoepelen van de inkomstenbelasting en het afschaffen daarvan voor de allerlaagste inkomens. Krijgt eindelijk eens iemand anders een tax holiday. Terwijl ik met ogen dicht in het water dreef bij Reflexions bedacht ik nog even; net als elke vakantie is die tax holiday ook maar tijdelijk. Je hebt het feitelijk voor een jaar, totdat de indirecte belasting wordt ingevoerd in 2020. Wordt het weer klagen.
Het mocht eigenlijk ook geen vakantie heten, de laatste paar dagen. Eerder een soort van grote schoonmaak. Zo heb ik mijn TV verkocht. Ergens voelde het als een volkomen impulsief besluit en bedacht ik mij heel even, maar de waarheid is dat ik er nauwelijks naar keek. Misschien in de ochtend even en kort voor het slapengaan maar vooral van dat laatste kreeg ik altijd spijt. Want dan lig je met popcorn in je bed te kijken naar Nederlands nieuws en zie je alweer de zoveelste discussie over Zwarte Piet. En op de Amerikaanse zenders is het ook een en al kommer en kwel. Heeft de Amerikaanse president niet iets verschrikkelijk doms gezegd, dan komt er weer een reclamespot langs van een of ander geneesmiddel tegen een hele nare ziekte die ik dan weer moet gaan googelen. En TeleAruba is nog steeds bagger. Met je ‘Magia di Pasco’. Wie heeft in godsnaam bedacht dat in je kerstoutfit in een winkel staan s’avonds en producten aanprijzen met af en toe zo’n hopeloos mekkerende gaita band tussendoor goede televisie is? Nee, de TV ging voor weinig op Vraag en Aanbod en was diezelfde middag weg uit mijn leven. Om dat te vieren ging ik weer dobberen in zee. Op weg terug naar huis kreeg ik een appje. Het gerucht gaat dat de regering inmiddels iets van vijftig man extra per maand aanneemt. “Hoe dan?!”, vraag ik me af. “Zijn er überhaupt zoveel mensen om aan te nemen? Vast wel. Ho, wacht even. Ik ben op vakantie. Effe die radio wat harder zetten.”
Op weg naar het strand de volgende dag kreeg ik echter weer een bericht binnen, want met dit werk laat niemand je met rust. Blijkt er gedonder te zijn bij Unesco. De minister van Onderwijs wil af van de directeur, omdat hij daar liever iemand met een academische achtergrond zou zien. Zelfde onzinverhaal als bij het Multidisciplinair Centrum, waar de minister ook al de deksel hard op zijn neus kreeg toen die zaak voor de rechter kwam. Na een jaar mag het wel duidelijk zijn dat Rudy Lampe niet de meest handige bewindsman is gebleken. Eerst dat gedoe met DPS, toen MDC en nu Unesco, waar hij Ruby Eckmeyer (die ook geen groot succes was aan het hoofd van Directie Cultuur) ondertussen aan de leiding heeft gezet. Als hij een jong en dynamisch iemand met een relevante titel zou hebben neergezet, dan had Rudy nog iets van een argument, al was het ook kortzichtig en elitair. Maar Zetsia Ponson heeft naar wat ik heb begrepen ook gewoon een hbo-titel en ze heeft ervaring. Maar goed, soms kan het gebeuren dat nota bene een pastoor people skills tekortkomt. Titels boven mensen. Vriendjespolitiek. Maar wel de mond vol hebben over God. De ene dag help je zieke indianen in de jungle, de andere dag heb je een dikke Ford Escape onder je kont en zie je liever mensen met een ‘academische achtergrond’.
Je hebt dit soort domheid, maar je hebt ook keiharde politiek die je partij parten gaat spelen. Wie had ooit gedacht dat meerdere coalitiepartners nu de groene goudkoorts te pakken hebben? Raad eens wie de grote afwezige was tijdens de cannabisconferentie een week ofzo terug? Net de minister die daar direct over gaat. Naar het schijnt zou Dangui Oduber zelf een eigen initiatief voor medicinale cannabis, los van RED, willen opzetten. Opportunistisch? Doortrapt? Absoluut, maar je had het ook van mijlenver kunnen zien aankomen. Misschien valt het een en ander te linken met de al vergevorderde plannen voor vertical farming op het eiland. De technologie die daarvoor wordt gebruikt komt van het Canadese bedrijf Affinor Growers en leent zich daar immers ook uitstekend voor, als je de plaatjes op hun twitter-account ziet. De oprichter van Affinor is daar onlangs nog opgestapt en gaat nu het vertikale landbouwbedrijf op Aruba helpen. Maar vooralsnog worden hier op het eiland vooral tomaten verbouwd. De eindstreep voor medicinale homegrown wiet lijkt vooralsnog ver weg, want de regering gaat nu slechts de import van een aantal cbd-houdende producten goedkeuren en niet meer dan dat. Maar mocht ook de lokale teelt gelegaliseerd worden, dan wordt het echt interessant. Het zou zomaar kunnen dat iemand uit Canada de enige concessie ontvangt, een kleine groep Arubanen die een stake hebben in het bedrijf er ook aan verdienen en de lokale telers het nakijken krijgen. Maar dat is slechts speculatie van mijn kant, voor nu. Ondertussen dobber ik lekker verder met mijn ogen dicht en mijn oren onder water, de stilte in.
Aangepaste versie. Origineel gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 06-12-2018. Voor de goede orde: Minister Lampe ontkent in alle stelligheid de aantijgingen in deze column. Hij zegt slechts de richtlijnen van Unesco Parijs, waaronder dat de secretaris-generaal een WO-opleiding moet hebben genoten. De Ford Escape zou een leasebak zijn waar de regering aan gebonden is. De bovenstaande foto is overigens van naast Boca Catalina. Schrijver dezes dobbert daar ook weleens.