top of page
  • Ariën Rasmijn

Stemadvies


Mijn handen jeuken om iets over Jandino te schrijven, maar die veel minder belangrijke stomme verkiezingen van morgen staan in de weg. Dit stuk is voor wie nog niet weet op wie te stemmen. Het is een stemadvies. Ik ga dus wat van je vragen. In de afgelopen maanden is er heel veel gebeurd, teveel om hier te herhalen. We hebben gezien hoe de grote partijen hopeloos zijn blijven steken in het aloude idee dat het alleen over hun tweeën gaat en dat zij onderling wel het verloop van de verkiezingen kunnen bepalen. We hebben gezien hoe precies dat idee en het feit dat het electorale proces al deze jaren in hun voordeel is geformuleerd eindelijk bespreekbaar werden. We hebben eindelijk de keizers zonder hun kleren gezien en morgen zullen we meemaken hoe vernietigend het oordeel daarover zal zijn. Ik verwacht een aardverschuiving. Geen hele grote, maar wel het begin van iets waarbij geen weg meer terug naar het oude zal zijn. Vandaag is Dera Gay, maar morgen gaat Cauchi Boulo net als koning Momo in de fik.


Enkele maanden terug kondigde ik hier aan dat ik op een vrouw ga stemmen. Dat blijft ook zo. Mijn advies aan jou is iets breder. Kies voor verandering. Kies voor vers bloed en nieuwe ideeën. Kies voor idealen en principes. Die zijn te vinden in alle partijen. Stem je MEP, en wil je stemmen voor een inhoudelijk sterk, principieel en moedig geluid binnen die partij, dan is Setty Yarzagaray mijn tip voor jou. Je hoort en ziet haar niet vaak op de voorgrond, maar haar betoog voor gelijkheid voor de LGBTQ-gemeenschap tijdens het laatste debat over het Burgerlijk Wetboek was ontroerend en ijzersterk. Zo iemand wil je sterker maken binnen die fractie. Stem je voor AVP, dan is Michael Lampe de kandidaat die wat mij betreft boven het maaiveld uitsteekt. Door zijn dwarsheid binnen de fractie werd hij door de leiding helemaal naar nummer 21 teruggebracht. Toch bleef hij harder campagne voeren dan menigeen die boven hem op de lijst stond en wist hij via zijn contacten in de muziekindustrie tussendoor ook nog eens betere betaling van auteursrechten te regelen. De creatieve industrie heeft daadwerkelijk iets aan hem en op hem stemmen geeft ook een signaal af aan de partijleiding dat dwarse impulsen en tegenspraak juist nodig zijn om te kunnen groeien. Maar daar komen ze volgens mij sowieso wel achter morgenavond. Bij Accion 21 is Daphne Lejuez wat mij betreft de beste keus. Zij heeft zichzelf meer dan bewezen in de Staten en in haar eentje net zo hard als en vaak zelfs harder gewerkt dan alle grote fracties bij elkaar. Bij Raiz krijgen Ursell en Geoffrey alle aandacht, maar de uiterst charismatische Misha Raymond heeft veldervaring en kan in de Staten absoluut iets toevoegen. Ook opvallend is hoe consistent en welbespraakt Kinsasha van der Bliek campagne heeft gevoerd voor RED, ook al is de partij inmiddels helemaal gericht op lijsttrekker Ricardo Croes. Seraida Pemberton Leonard heeft – in tegenstelling tot haar partij – bewezen dat zij een toekomst heeft binnen de politiek. Het is alleen verdomde jammer dat zij niet de kans krijgt om zich te profileren en verder te groeien in haar rol, nu Booshi Wever weer zelf alle interviews afloopt.


Er zijn meerdere partijen waar alleen de leider centraal lijkt te staan. PPA heeft ondanks de relatief flinke inspanningen en investeringen weinig impact kunnen maken tijdens de campagne en misschien ligt dat gewoon aan het idee dat het eigenlijk de one woman show van Lisette Malmberg is geworden. MAS oogt ook als een one woman show, maar Marisol Lopez-Tromp kan tenminste nog rekenen op haar campagne-ervaring, de onvoorwaardelijke steun van de grootste media-outlet op het eiland en haar in het afgelopen jaar opgebouwde populariteit. POR had het al vanaf het begin moeilijk door het nog altijd lopende onderzoek naar Alan Howell, die feitelijk ook de enige klinkende naam op de lijst is. Maar binnen San Nicolas heeft Howell nog altijd veel krediet en kan hij veel stemmen weghouden van de grote partijen die veel tijd en energie in p’ariba hebben gestoken.


Over Pueblo Prome en Curpa heb ik weinig te zeggen. Michael Williams en het repressieve Christendom zijn je ding of ze zijn het niet. En tenslotte is er HTC. Ben je zo geschift, wees dan ook een beetje lief en stem op Latoya. Maar wat je ook gaat doen, ga stemmen. Vier de democratie, grijp je kans om dingen echt te veranderen. Wie niet stemt, houdt de mond dicht tot het weer kan. Veel succes en wijsheid morgen.


Ik reken op jullie.

0 opmerkingen
Ad SETAR Complete 60+.gif
bottom of page