top of page
  • Foto van schrijverAriën Rasmijn

We hebben 2018 meer dan overleefdKerst is eindelijk voorbij. Hopelijk lig je nog steeds met een buik vol kliekjes ham, kalkoen en ayaca te soezen in je bed of je hangmat wanneer je dit leest. Het liefst zonder oprispingen van zuur in je keel, het geschreeuw van dronken ruziënde familieleden allang vergeten. Alleen maar het wegebben van de fijne roes van het ware kerstgevoel, lichte dronkenschap en de frisse wind of airco die je lekker slaperig maakt. Geen zorgen aan je kop. Het gemekker van de gaita’s is weer twaalf maanden weg. Het is de 28e, maar er gebeurt toch geen bal op het werk en iedereen wil klapchi’s kopen, de pagaras zien en definitief afspreken voor het nieuwjaarsfeest. Even Den Cayente lezen voordat de man met de – hopelijk fluwelen – hamer je het dromenrijk in slaat. Misschien ben je al knock-out voordat je de helft van deze tekst hebt gelezen. Toch wil ik je het volgende meegeven.


Wat een jaar hebben we met z’n allen gehad hè? In de afgelopen week heb ik samen met mijn Amigoe-collega’s gewerkt aan het jaaroverzicht. In plaats van focussen op alles wat slecht ging, de enorme uitdagingen van het komende jaar en de dreigende sfeer om ons heen wil ik, voor de verandering, kijken naar wat wel goed ging, naar wat allemaal wel kan en naar wat ons oneindige potentieel is. Wat mij vooral opviel is dat we bepaalde zware onderwerpen niet meer uit de weg gaan. Huiselijk geweld, kindermisbruik, verslaving, kwesties die eeuwen lang hun sporen hebben achtergelaten. We zijn dus als maatschappij gegroeid. We hebben dingen aangepakt, vaak met tegenzin en het heeft een hoop pijn gedaan. We hebben het vastgeroeste roer durven vastpakken en draaien. Of we ook heelhuids op onze bestemming zullen komen is nog de vraag, maar vooralsnog voelt het goed. OK, ik noem het toch maar, de grote Venezolaanse invasie is dit jaar uitgebleven. Geen garanties voor volgend jaar, natuurlijk. Maar dit jaar hebben we overleefd.


We zijn nieuwe ideeën gaan omarmen. Echte duurzaamheid, alternatieven op medisch en economisch vlak zijn nu binnen handbereik. We zijn gaan inzien dat ongebruikte winkelpanden voor minder aan start-ups verhuren leven in de stad brengt. De durf van bijvoorbeeld de jonge mensen achter Cirkel om hun dromen na te jagen is inspirerend. Net als Jeon die ook zijn dromen achterna ging en bijna een Grammy mee naar huis bracht. Xander en Sarah-Quita werden gewoon weer wereldkampioen. En wat dacht je van Davy, Stephen, Wendy, Deaxo en Romar? Hun stunt bracht het hele eiland bij elkaar. Jammer alleen dat zoveel mensen hun portemonnee hadden achtergelaten, maar dat maakte het waarmaken van hun droom niet minder geweldig. Davy, die samen met zijn vader Roly die de oversteek van Piedras Negras naar Aruba dertig jaar geleden had gedaan, naar de pier van zijn huis toe zwom is mijn persoonlijke moment van het jaar. 2018 was het jaar van de jonge Arubanen die hun plek in de wereld pakten.


En 2019 wordt hopelijk het jaar van de grote stappen vooruit.


On as personal note; ik ben uitermate dankbaar voor de steun die ik van jullie heb gekregen. Ik heb zoveel fijne reacties van lezers ontvangen dit jaar, wat blijk gaf van dat Den Cayente nog altijd wordt gelezen en gedeeld. Ook wil ik bij deze een hele diepe buiging maken naar mijn sponsoren: CMB, New India Insurance en Setar voor hun niet aflatende steun vanaf dag 1. En aan Amigoe, niet alleen voor het blijven publiceren van deze column maar ook voor het nieuwe fulltime avontuur dat we samen zijn aangegaan. In het afgelopen jaar schoot ik tekort bij het lanceren van de nieuwe website. Dat heeft allerlei redenen, geen van welk te maken heeft met de crew van CR38TE. We zijn bijna klaar. In 2019 gaat het dus wel gebeuren. Hou je vast! Bon aña!

0 opmerkingen
Ad SETAR Complete 60+.gif
bottom of page